Institute for Biodiversity and Ecosystem Dynamics

Anna Beukenhorst

Anna Beukenhorst, oud-leerling Stedelijk Gymnasium te Leiden, eerstejaarsstudent

Anna Beukenhorst, student Bèta-gamma

Anna Beukenhorst, student Bèta-gamma

'Als Bèta-gammastudent ben je voortdurend bezig om allerlei problemen op wetenschappelijke manier te onderzoeken en op te lossen. Door literatuur van verschillende schrijvers en gastcolleges van hoogaangeschreven gastdocenten, ontdek je hoe complex sommige vraagstukken zijn, hoe veelzijdig de wetenschap is en hoe deze zich in de loop der tijd heeft ontwikkeld.

De gastcolleges vormen voor mij een grote meerwaarde van Bèta-gamma. Voor de interdisciplinaire vakken worden regelmatig gerenommeerde wetenschappers uitgenodigd die binnen hun vakgebied ‘het neusje van de zalm' zijn. Hun expertise en enthousiasme stimuleert de studenten, maar vaak stimuleren de studenten de gastdocenten óók.'

De Bèta-gammamentaliteit

'Bij de colleges is de ‘Bèta-gammamentaliteit' op de voorgrond aanwezig. Bèta-gammastudenten zijn geïnteresseerd, alert en een tikkeltje bijdehand. Onze colleges zijn geen eenrichtingsverkeer (de docent praat en de studenten luisteren), maar juist heel interactief: docenten gaan regelmatig in discussie met studenten.

Behalve colleges zijn er nog andere werkvormen. We hebben werkcolleges, practica en af en toe een excursie of symposium. Bij werkcolleges gaan we dieper in op de hoorcollegestof, mede omdat er dan een docent is op slechts vijftien à twintig studenten. Practica heb ik onder andere gehad voor de vakken 'Chemie in het leven' en 'Robotica'. Daarbij gingen we in een laboratorium aan de slag met chemische experimenten respectievelijk lego robots.

Ook excursies geven een extra dimensie aan de leerstof. Zo zijn er colleges op locatie (het planetarium in Artis voor sterrenkunde, Naturalis voor evolutie) en hebben we bij een wetenschappelijk bedrijf achter de schermen kunnen kijken (Nikhef, het onderzoekscentrum achter de Nederlandse bijdrage aan de deeltjesversneller in Genève en bijvoorbeeld Philips, voor achtergrondinformatie rondom hun nieuwe uitvinding Rationalizer).'

Bruggen bouwen tussen disciplines

'Mijn ervaring leert dat studenten hier geïnteresseerd en gemotiveerd zijn, en een genuanceerde visie verkiezen boven een tunnelvisie. Bèta-gamma biedt uitdaging, verdieping, een gezellige sfeer in de collegebanken en heel veel mogelijkheden om jezelf eerst breed te verdiepen. Later kun je dan het vakgebied kiezen dat perfect bij je past. Op deze manier kan ik dan, met een genuanceerde kijk op de wereld, bruggen bouwen tussen verschillende disciplines.

Published by  Institute for Interdisciplinary Studies

19 June 2017