Institute for Biodiversity and Ecosystem Dynamics

Eva Nijeboer

student Bèta-gamma

Tijdens mijn middelbare school jaren vond ik veel interessant, maar dan vooral toch wel de wiskunde en de natuurkunde. Daarnaast hield ik mij in mijn vrije tijd graag bezig met het bestuderen van menselijk gedrag. Wanneer ik bezig ging met mijn studiekeuze vond ik het dan ook heel lastig. Wilde ik iets gaan doen wat ik goed kon op school of juist iets met een ongeschoolde interesse? Mijn moeder zei dan: “Je zal een keuze moeten maken tussen de bèta en de gamma, het één zal je werk worden en het andere je hobby”.

Eva Nijeboer, studente Bèta-gamma

Dit heb ik lang gedacht, totdat ik in aanraking kwam met bèta gamma. Het idee dat je zowel de bèta als de sociale kant behoudt sprak mij het meeste aan bij deze studie. Het is geweldig om te merken hoe vaak er wel niet problemen op juist een interdisciplinaire manier worden opgelost.

Tijdens het eerste jaar vond ik heel veel vakken echt interessant. Vooral ‘Staat en de mens’ (wat op sociologie en de stad ingaat), ‘Keerpunten in de natuurwetenschappen’ (wat alle bijzondere gebeurtenissen binnen zowel natuurkunde, biologie als scheikunde laat zien) en ‘De handelende mens’ (wat zowel sociologie, antropologie en psychologie in zich had) spraken mij heel erg aan. Thuis merkten mijn ouders dat doordat ik ieder weekend iets vertelde wat ik die week had geleerd.

Uiteindelijk was ik vrij zeker in mijn majorkeuze: het werd Sociologie. Ik wil hiermee graag het bedrijfsleven in en adviseur worden voor technische bedrijven. Omdat ik meer verstand heb van de bèta kant dan de meeste sociologen vind ik het makkelijker om bepaalde disciplines aan elkaar te kunnen koppelen en de juiste oplossingen aan te bieden. Dit wil ik dan ook later als drijfkracht gebruiken in mijn werk.

Uiteindelijk hoop ik hiermee van Bèta en Gamma zowel mijn werk als mijn hobby te gaan maken!

Published by  Institute for Interdisciplinary Studies

26 April 2016