Institute for Biodiversity and Ecosystem Dynamics

Jaco de Swart

'Als je veel wilt weten, kies dan Bèta-gamma'

Jaco de Swart, student Bèta Gamma, IIS

Jaco de Swart, student Bèta Gamma, IIS

'Bij veel studies is specialisatie al vanaf het eerste jaar onvermijdelijk. Je werkt in drie jaar gericht naar een einddoel toe met enige uitwijkmogelijkheden hier en daar. Maar als je bijvoorbeeld Natuurkunde gaat studeren, zul je in eerste instantie uiteindelijk minder te weten komen over bijvoorbeeld de processen die zich in je brein afspelen bij slaap, de vorming van taal en visuele perceptie. Dit zijn processen die worden bestudeerd binnen de cognitieve psychologie. Net als het studeren van Biologie je niets zal vertellen over sociale concepten en over het ontstaan en veranderen van de menselijke samenleving en cultuur.

Over dit alles leer je wél bij Bèta-gamma. Dat is ook een van de voornaamste redenen dat ik Bèta-gamma ben gaan studeren. Ik vond het zonde om mezelf al vanaf het begin op een enkele discipline te richten, en dus van allerlei andere interessante dingen geen kennis te hebben. Bèta-gamma was de oplossing voor mij en behandelt alle genoemde disciplines én nog vele andere. Maar je leert ook over de grenzen van de disciplines heen te kijken en de grensgebieden op te zoeken. Je bekijkt aan de hand van verschillende onderwerpen hoe de vakgebieden met elkaar verbonden zijn en wat de stand van zaken is op onderzoeksgebied.

Als je veel wilt weten, kies je Bèta-gamma. Deze motivatie vind ik ook terug in de sfeer en inzet die er bij de studie heerst. Want iedereen is, net als ik, overal in geïnteresseerd en dat zorgt voor een hele gezellige groep mensen. Vooral de vele excursies die we maken zijn interessant en ook ontzettend gezellig. Na het eerste brede jaar heb ik een veel beter inzicht gekregen in waar ik mijn leven aan wil wijden. Daarom kan ik nu ook vastberadener een major kiezen. Het wordt Natuurkunde.

Bij Bèta-gamma leer je veel kritischer met je keuzes om te gaan, want je weet dat er meer speelt dan alleen je eigen studie. En wees niet bang dat Bèta-gamma te oppervlakkig de verschillende disciplines behandelt. De studie is in mijn ogen grenzeloos, binnen een heel gezellige sfeer waar iedereen kritisch is én tegelijk overal voor open staat.'

Published by  Institute for Interdisciplinary Studies

20 August 2015