Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Dr. Tjerk Jan Schuitmaker, afgestudeerd PhD-student aan de Amsterdam School for Social science Research (ASSR) en tutor bij interdisciplinaire cursussen, begon zijn studie Medische biologie met de Bèta-gamma-propedeuse en studeerde interdisciplinair af als neurobioloog en maatschappelijk-medisch bioloog.

'Zonder Bèta-gamma had ik nooit zo leren kijken'

 ‘Helaas bestond Bèta-gamma eerder alleen nog maar als propedeuse. Ik vond het enorm jammer om na het fantastische eerste jaar minder grensoverschrijdend met wetenschap verder te gaan. In de jaren daarna bleek echter dat de meer specialistische en mono-disciplinaire kennis juist heel erg belangrijk is om goed interdisciplinair werk te kunnen doen.

De studie Medische biologie leerde me heel veel over het menselijk lichaam en de gezondheidszorg daaromheen en juist daardoor zag ik ten eerste heel goed waar deze specialistische blik niet altijd de gezondheidszorgproblemen op kon lossen, en ten tweede welke andere kennis of invalshoek dan nodig zou zijn. Zonder Bèta-gamma had ik nooit zo leren kijken.'

Mijn werk

‘Ik doe sociaalwetenschappelijk onderzoek naar zogenaamde persistente problemen in de Nederlandse gezondheidszorg. Dit zijn problemen die hardnekkige problemen veroorzaken, zoals altijd maar stijgende kosten en blijvende kwaliteitsproblemen in de zorg, en daarnaast oplossingen voor deze problemen tegenwerken. Daarvoor kijk ik naar innovatieve praktijken in de zorg die betere en goedkopere zorg leveren, maar worden tegengewerkt door het management, verzekeraars, collega's, et cetera. Op dit moment onderzoek ik nieuwe klinieken die zich bezighouden met zogenaamde ‘vage klachten'; mensen hebben klachten waarvoor geen officiële medische basis gevonden kan worden, zoals fybromyalgie of chronisch vermoeidheidssyndroom. Deze mensen worden vaak van specialist naar specialist gestuurd zonder dat genezing wordt gevonden. Als gevolg hiervan krijg je gefrustreerde patiënten en geïrriteerde zorgverleners en ook nog veel kosten omdat alle medische scans erg duur zijn. De nieuwe zorgpraktijken nu helpen deze mensen wel vooruit, maar ondervinden veel tegenwerking vanuit hun omgeving. Ik onderzoek waarom, en hoe deze tegenwerkingen te overkomen zijn.

Kennis van meerdere disciplines is een meerwaarde

Voor mijn onderzoek moet ik literatuur uit vele disciplines lezen, maar vooral moet ik kunnen communiceren met zowel sociale als medische wetenschappers en natuurlijk artsen, beleidsmakers, patiënten en iedereen die verder bij de Nederlandse gezondheidszorg betrokken is. Daarnaast ben ik tutor bij interdisciplinaire cursussen van het IIS en werk ik aan een project om neurobiologie en sociologie te integreren. Bèta-gamma was een geweldige voorbereiding hierop.'