Institute for Biodiversity and Ecosystem Dynamics

Geneeskunde en Biomedische wetenschappen

Dubbele bachelor

Wil jij een medische professional worden die naast klinische kennis ook over gedegen experimentele vaardigheden beschikt? Of wil je je moleculaire kennis ook in de medische praktijk kunnen toepassen? Dan is de dubbele bachelor Geneeskunde en Biomedische wetenschappen wellicht iets voor jou!

Studeer Geneeskunde en Biomedische wetenschappen

In de geneeskunde worden nieuwe inzichten uit biomedisch moleculair onderzoek steeds belangrijker bij het bepalen van de juiste behandeling voor patiënten. Er is grote behoefte aan professionals, die deze nieuwe vindingen kunnen vertalen naar de klinische praktijk. Om een dergelijke ‘brugfunctie’ efficiënt te kunnen vervullen is het wenselijk om een sterke experimentele onderzoeksbasis te combineren met een opleiding tot arts. Een dubbele bacheloropleiding Geneeskunde en Biomedische wetenschappen vormt je tot zo’n professional.

Het programma

Een enkele bacheloropleiding van drie jaar bestaat uit 180 studiepunten. Het programma van de dubbele bachelor bestaat uit 255 studiepunten (EC). Het programma is zo gemaakt dat het in drie jaar te volgen is. Je wordt geacht na je eerste jaar 2/3 van je vakken gehaald te hebben; zowel biomedische als geneeskundige vakken (in totaal 63 EC).

Om aan je derde jaar te mogen beginnen, dien je je gehele eerste jaar afgerond te hebben.

Het eerste jaar

Hieronder staan de vakken die je in het eerste jaar volgt:

 • Ontwikkeling, voortplanting en veroudering
 • Waarnemen, denken en doen
 • Regulatie en afweer
 • Circulatie en milieu interieur
 • Microben
 • Moleculaire celbiologie en biochemie
 • Basis statistiek en Wiskunde in de biomedische wetenschappen
 • Academische vaardigheden

Studieprogramma en digitale studiegids

Voor de opbouw van het hele curriculum kun je hieronder het studieprogramma downloaden. Voor inhoudelijke informatie over de vakken kun je in de studiegids van Geneeskunde en Biomedische wetenschappen kijken.

Studieprogramma Digitale studiegids

Studiebegeleiding en -advies

Na het eerste en tweede semester krijg je een studieadvies. Als je studieresultaten tegenvallen, kun je aan het eind van het eerste jaar besluiten om je te concentreren op Geneeskunde. Je kunt er ook voor kiezen om alleen met Biomedische wetenschappen verder te gaan, dat vergt iets meer afstemming. Afhankelijk van de studieonderdelen die je tot dan toe behaald hebt, zal bekeken worden wat de beste keuze voor je is. 

Als dubbele bachelorstudent word je goed begeleid. Vanuit beide opleidingen is er een mentor die zich specifiek met het dubbele bachelorprogramma bezig houdt.

Is een dubbele bachelor iets voor jou?

De dubbele bachelor Geneeskunde en Biomedische wetenschappen is natuurlijk zwaarder dan een gewone, enkele bachelor. Je combineert immers twee studies. Daardoor is dit programma alleen geschikt voor bovengemiddeld getalenteerde studenten. Een gemiddelde op de middelbare school voor de natuurwetenschappen en Engels van rond de 8 of hoger is een vereiste. Daarnaast is een toelatingsgesprek onderdeel van de inschrijvingsprocedure.

Aanmelding

Als je interesse in de dubbele bachelor Geneeskunde en Biomedische wetenschappen hebt, kun je het onderstaande aanmeldformulier invullen.

 • Vul je gegevens in en stuur je CV en je motivatie mee waarom je de dubbele bachelor zou willen volgen.

 • Om in aanmerking te komen voor de dubbele bachelor Geneeskunde-Biomedische wetenschappen, moet je aan de selectie van Geneeskunde deelnemen en geselecteerd worden.
 • De voorbereiding voor een selectie neemt veel tijd in beslag en is zwaar in je eindexamen jaar. We raden je desondanks aan om ook mee te doen met de selectie van Biomedische wetenschappen, voor het geval je niet door de selectie van Geneeskunde komt.   

Aanmelddeadline voor de selectie van beide opleidingen is 15 januari 2019. Je kunt je tot uiterlijk 14 juni 2019 via het aanmeldformulier aanmelden voor de dubbele bachelor.

Kijk hier voor meer informatie over de selectie van Geneeskunde Aanmeldformulier dubbele bachelor

Verplicht toelatingsgesprek

Om te bepalen of je geschikt bent voor het dubbele bachelorprogramma Geneeskunde en Biomedische wetenschappen wordt een toelatingsgesprek met je gevoerd. Tijdens dit gesprek komen voornamelijk aspecten als motivatie, studiehouding en discipline aan de orde. Het toelatingsgesprek is een verplicht onderdeel van de inschrijvingsprocedure.

Er wordt van je verwacht dat je zowel een klinische interesse als een bijzondere belangstelling voor experimenteel onderzoek hebt en dit ook kunt motiveren. Bovendien zijn we benieuwd naar wat je naast je schoolopleiding gedaan hebt. Bij het aanmeldformulier moet je hiervoor je motivatie en CV meesturen. 

In 2019 vinden de toelatingsgesprekken plaats in de week van 17 t/m 21 juni.

Betrokkenen vertellen

Lees hier verhalen van betrokkenen:

dhr. prof. Roelof-Jan OostraMedewerker AMC, hoogleraar Anatomie en Embryologie

Roelof-Jan Oostra - coördinator dubbele bachelor Geneeskunde en Biomedische wetenschappen

‘Het is ontzettend leuk om te werken met de dubbele bachelorstudenten. Het zijn buitengewoon leergierige studenten, ze willen letterlijk de diepte in.' Lees meer

Dubbele bachelorstudent Geneeskunde - Biomedische wetenschappen Wubbo de Boer

Wubbo de Boer - student

'Als je voor de dubbele bachelor kiest moet je er rekening mee houden dat je soms twee tentamens hebt als andere studenten er één hebben. Daar staat dan weer wel tegenover dat het zich wel dubbel beloont op de lange termijn, jij krijgt immers na drie jaar twee bachelordiploma’s!’ Lees meer

Masters

Na afronding van de dubbele bachelor Geneeskunde en Biomedische wetenschappen ontvang je twee diploma's: een BSc Geneeskunde en een BSc Biomedische wetenschappen. Daarmee kun je, zonder een schakeljaar te volgen, alle vervolgopleidingen gaan doen die open staan voor één van beide bachelors, bijvoorbeeld de master Geneeskunde, Biomedical Sciences of zelfs beide door de dubbele master te volgen!

Na je master kun je een promotietraject volgen. Na de master Geneeskunde ben je basisarts en kun je je ook specialiseren tot bijvoorbeeld chirurg, internist, neuroloog of huisarts.  Na de master Biomedical Science ben je basis onderzoeker en kun je gaan werken in laboratoria van ziekenhuizen, de industrie, bij kennisinstellingen of in het onderwijs. Je kunt je ook verder specialiseren tot zelfstandig onderzoeker door middel van een academische promotie.

MSc Geneeskunde MSc Biomedical Sciences Dubbele master Geneeskunde en Biomedical Sciences

Arbeidsmarkt

Afgestudeerden zijn bij uitstek geschikt om een brug te slaan tussen wetenschap en patiëntenzorg. Je wordt opgeleid tot arts met een gedegen biomedische  achtergrond. Je kunt dus functies bekleden binnen de klinische zorg en het wetenschappelijke onderzoek. Je hebt een enorme meerwaarde in beide gebieden, door je dubbele expertise.

Meer informatie

Met specifieke vragen kun je een bericht sturen naar de coördinatoren van de dubbele bachelor: 

dubbele-bachelor-gnk-bmw@uva.nl

Student voor een dag (Meelopen)

Wil je een keer met een student meelopen en ervaren hoe het is om aan de UvA te studeren? Mail dan naar meelopen-science@uva.nl

 

Published by  Faculty of Science

26 September 2018