Institute for Biodiversity and Ecosystem Dynamics

Kunstmatige intelligentie

Zelfsturende auto’s, Siri en filmsuggesties in Netflix: kunstmatige intelligentie is overal. Steeds vaker worden computers ingezet voor het nemen van beslissingen of het zelfstandig uitvoeren van taken waarvoor intelligentie nodig is.Loading video..

Waar gaat Kunstmatige intelligentie over?

In de bachelor Kunstmatige intelligentie bestudeer en analyseer je intelligentie vanuit verschillende vakgebieden. Zo onderzoek je bijvoorbeeld hoe robots en computers menselijk denken en handelen kunnen imiteren of beter kunnen uitvoeren. Menselijke intelligentie is hierbij een belangrijke inspiratiebron: je volgt daarom vakken in cognitieve psychologie, logica, taalkunde en filosofie. Daarnaast leer je programmeren en krijg je wiskunde en informaticavakken. Met deze kennis leer je zelf innovatieve, lerende computers en applicaties begrijpen, ontwikkelen en bouwen.

Waarom Kunstmatige intelligentie aan de UvA?

  • Je kunt je in verschillende richtingen specialiseren: Taal en spraak, Logica, Beeldbewerking en Zelflerende systemen. 
  • Kunstmatige intelligentie is een interdisciplinaire studie. Je krijgt vakken van docenten uit verschillende vakgebieden, zoals informatica, wiskunde, psychologie, filosofie en taalwetenschappen. 
  • Veel docenten nemen deel aan nationale en internationale samenwerkingsprojecten – je komt dus in aanraking met het meest recente onderzoek binnen het vakgebied.
  • Kunstmatige intelligentie is volop in ontwikkeling en de kans op een baan is groot. Daarbij heeft de UvA veel contacten in het bedrijfsleven die de kans op stages en een baan nog groter maken.

Kunstmatige intelligentie iets voor jou?

Als jij regelmatig mogelijkheden ziet hoe alledaagse taken op een intelligentie manier efficiënter gemaakt kunnen worden en het daarnaast leuk vindt om met computers te werken, dan is de opleiding Kunstmatige intelligentie misschien wel voor jou. Speciale voorkennis van computers of programmeerervaring is niet nodig, die kennis leer je in deze opleiding. Heb je daarnaast:

  • een vwo-diploma (alle profielen) met wiskunde A of B
  • interesse in taal en filosofie
  • aanleg voor logica en wiskundebelangstelling voor hoe gedrag en het brein met elkaar samenhangen
  • affiniteit met programmeren
  • interesse in het automatiseren van taken waarvoor intelligentie nodig is
  • een ruim voldoende voor Engels op de middelbare school, waardoor je de Engelstalige vakliteratuur kunt lezen en college kunt volgen van internationale docenten

...dan ontmoeten we je graag bij een Bachelordag, of kom een keer meelopen! 

Selectie en plaatsing Kunstmatige intelligentie 2017-2018

Numerus fixus, selectie en plaatsing

Om de kwaliteit van de opleiding te garanderen heeft de UvA met ingang van het studiejaar 2018-2019 voor de bachelor Kunstmatige intelligentie een numerus fixus ingesteld. Er zijn 200 plaatsen beschikbaar. Als je je wilt inschrijven voor deze opleiding houd dan rekening met de inschrijfdeadline van 15 januari 2018 en de selectieprocedure die gehanteerd wordt. De selectie bestaat uit een onderwijsdag (17 of 24 februari 2018) en een toetsdag (17 maart 2018).

Ozzy Ulger

Ozzy Ulger, student Kunstmatige intelligentie

‘Als je wiskunde leuk vindt, van uitdagingen houdt en het interessant vindt om dingen op te lossen, dan is Kunstmatige intelligentie de studie voor jou.’

Lees het hele verhaal van Ozzy


Degree programme
BSc Kunstmatige intelligentie
Type
Regular study programme
Mode
Full-time
Credits
180 ECTS, 36 months
Language of instruction
Dutch
Starts in
September
CROHO code
56981

Published by  Faculty of Science