Institute for Biodiversity and Ecosystem Dynamics

Charlotte van Roijen

Charlotte van Rooijen

Charlotte van Roijen

Biologie of omgeving?

In de laatste jaren van de middelbare school begon ik me heel erg te interesseren in het ‘waarom’ van de mens. Waarom gedraagt de ene persoon zich op een bepaalde manier en de ander niet? Waarom denkt de ene persoon iets en de ander iets heel anders? En zijn deze verschillen te verklaren aan de hand van de biologie of ligt het aan omgevingsfactoren? Toen ik de website van universiteiten afstruinde kwam ik erachter dat de UvA de studie Psychobiologie aanbood, de opleiding bij uitstek die me iets over deze kwesties kon bijbrengen. Na de bachelordag te hebben bezocht wist ik het zeker: dit moest het worden.

Ik kan iedereen aanraden om op tijd te beginnen met het oriënteren voor je studiekeuze. Bezoek zoveel mogelijk open dagen, loop een keer mee met een student en ga proefstuderen. Zo kun je een afgewogen beslissing nemen. Liever een open dag teveel bezoeken dan een te weinig!

Eerste jaar

Het eerste jaar bestond uit een boel interessante vakken. Zelfs vakken waarvan ik aanvankelijk dacht dat ze niet mijn ding zouden zijn, bleken me toch te kunnen boeien. Zo leken de vakken Genetica & Evolutie en Celbiologie mij in eerste instantie wat te biologisch. Toch bevielen ze uiteindelijk goed, omdat ze op grote en kleine schaal duidelijk maken wat voor knappe mechanismen de mens en andere organismen hebben om te functioneren. Mijn favoriete vak was ook de afsluiter van het jaar: Evolutie en gedrag. In dit vak zoeken we naar evolutionaire verklaringen voor gedrag. Waarom geven grootouders (al dan niet onbewust) meer cadeaus aan kinderen van hun dochter dan aan kinderen van hun zoon? Waarom zijn psychische stoornissen niet door middel van evolutie uit ons bestaan verdwenen? En waarom zijn er (uit het oogpunt van voortplanting) zoveel mannen?

Extra ontplooiing

Nu zit ik in mijn tweede jaar en ben ik fulltime bestuurslid van studievereniging Congo, de vereniging voor de studenten van Psychobiologie, Biologie en Bio-medische wetenschappen. Hier leer ik ontzettend veel van, bovenop de inhoudelijke kennis die ik opdoe bij mijn opleiding. Het is ook heel erg interessant om de faculteit en de universiteit eens vanuit een ander oogpunt te zien dan vanuit de gewone student.

Als mijn jaar in het bestuur erop zit, kan ik gewoon weer instromen bij de juiste vakken uit het tweede jaar. Je hoeft je trouwens niet te beperken tot de vakken die in je vaste pakket zitten. Kijk ook eens bij andere opleidingen en faculteiten of daar voor jou interessante vakken tussen zitten en zo ja, ga die gewoon doen!
 

Published by  Faculty of Science

4 October 2016