Institute for Biodiversity and Ecosystem Dynamics

Selectie en plaatsing

Psychobiologie

Numerus Fixus

Om de kwaliteit van de opleiding te garanderen heeft de UvA voor de bachelor Psychobiologie een numerus fixus ingesteld met een capaciteit van 250 plaatsen. 

Verzoek tot inschrijving

Psychobiologie heeft een vroege inschrijfdeadline. Je kon tot uiterlijk 15 januari 2018 een verzoek tot inschrijving indienen via Studielink om deel te kunnen nemen aan de selectie. Heb je je voor 15 januari ingeschreven, dan heb je een bevestiging van je inschrijfverzoek ontvangen.

Houd er in je studiekuezue rekening mee dat je maar twee keer mag deelnemen aan de selectie van Psychobiologie aan de UvA.

Aanmelden voor de selectie

Na je verzoek tot inschrijving voor de opleiding in Studielink heb je een bevestigingsmail gekregen, waarin aangegeven wordt hoe je je aanmeldt voor de selectie. Aanmelden is noodzakelijk om voor een plaats binnen de opleiding in aanmerking te komen. Eind januari ontvang je van de opleiding een bevestiging van je deelname aan de selectie met uitgebreide informatie over wat er van je wordt verwacht.

Selectieprocedure

De selectie bestaat uit een onderwijsdag met colleges en een toetsdag. Je bent verplicht om deel te nemen aan de toets. Voor de selectie verdiep je je in twee onderwerpen die representatief zijn voor de opleiding. Het studiemateriaal wordt online aangeboden zodat je de stof thuis kunt bestuderen. In totaal moet je rekening houden met circa 12 uur voorbereiding voor de toets inclusief de contacturen tijdens de onderwijsdag.

Onderwijsdag

Ter voorbereiding op de toets volg je colleges, waarin de stof door docenten wordt uitgelegd. Je kunt tijdens de colleges vragen stellen als je iets niet begrijpt. Er zijn twee middagen waarop je het onderwijs kunt volgen. Je kunt bij het aanmelden voor de selectie kiezen voor het moment dat jou het beste uitkomt: 

 • Onderwijsdag A – donderdag 22 februari 2018 van 13:00 - 17:00 uur
 • Onderwijsdag B – dinsdag 27 februari 2018 van 13:00 - 17:00 uur

Let op! De onderwijsdagen zijn in de voorjaarsvakantie. 
 

Toetsdag

 • Toetsdag – zaterdag 17 maart 2018 van 14:00 - 17:00 uur

De toets lijkt op een tentamen zoals je aan het begin van het eerste jaar zou kunnen krijgen. Met deze toets wordt beoordeeld of je het studiemateriaal goed begrepen hebt. 

Selectiecriteria

Op de toetsdag wordt naast de inhoudelijke vragen ook aandacht besteed aan de reden voor jouw keuze voor Psychobiologie. We helpen je om te bedenken of je de studie aankan en of het bij je interesses past. 

Ranking, plaatsing en acceptatie

Het resultaat van de selectie bepaalt de hoogte van je rangnummer, dat je op 15 april via Studielink ontvangt. Rangnummers 1 t/m 250 ontvangen direct daarna een plaatsingsaanbod en hebben dan twee weken de tijd om hun plaats te accepteren. Je plaats vervalt automatisch na twee weken. Besluit je een andere opleiding te volgen, dan hoef je niets te doen.  Indien je voor twee opleidingen een plaats krijgt aangeboden, moet je voor één van beide opleidingen kiezen.

Niet direct geplaatst?

Als iemand zijn/haar plaatsingsaanbod niet accepteert, komt deze plaats vrij. Deze plaatsen worden aangeboden aan de eerstvolgende rangnummers van de lijst. Ook in een later stadium kunnen er dus nog plaatsen vrijkomen, doordat bijvoorbeeld iemand niet slaagt voor het eindexamen of zich om een andere reden uitschrijft voor de opleiding. Als jij het eerstvolgende rangnummer hebt, dan ontvang je een bericht via Studielink.

Uitschrijving

Als je in eerste instantie niet geplaatst bent voor de opleiding en zeker weet dat je niet (meer) met de opleiding wilt starten, dan raden we je aan om je uit te schrijven in Studielink. Je wordt dan niet meer benaderd met een eventueel plaatsingsaanbod.

Selectie stap voor stap

 • Dien uiterlijk 15 januari 2018 een verzoek tot inschrijving voor de opleiding  in via Studielink
 • Activeer je UvANetID en meld je aan voor deelname aan de selectie via het Studentinformatiesysteem (SIS). 
 • Eind januari ontvang je een uitnodiging voor de selectie van de opleiding
 • Vanaf zaterdag 10 februari 2018 staat het studiemateriaal online
 • Donderdag 22 februari 2018 of dinsdag 27 februari 2018 bezoek je één van de twee onderwijsdagen op de UvA
 • Zaterdag 17 maart 2018  maak je de afsluitende toets 
 • Uiterlijk 30 maart ontvang je via de opleiding de uitslag van de toets, die ook wordt doorgegeven aan Studielink voor het bepalen van de rangnummers
 • 15 april 2018 ontvang je via Studielink een rangnummer en aansluitend een apart bericht als je geplaatst bent
 • Binnen twee weken na ontvangst  accepteer je je plaatsingsaanbod 
 • Indien je ook aan de overige toelatingseisen voldoet rond je je inschrijving af door het collegegeld te betalen.

Meer informatie

De meeste voorkomende vragen en antwoorden over de selectieprocedure voor numerus fixus opleidingen aan de UvA vind je in onderstaande FAQ.

Staat je vraag er niet bij, neem contact op met de opleiding:

Published by  Faculty of Science

19 January 2018