Institute for Biodiversity and Ecosystem Dynamics

Biomedische wetenschappen

Hoe voorkom je obesitas? Is een erfelijke afwijking als taaislijmziekte (cystic fibrosis) te genezen? Hoe voorkomen we antibioticaresistentie? Zijn er met behulp van genetische data betere behandelmethodes te bedenken om kanker te bestrijden? Als biomedisch wetenschapper ga je op zoek naar antwoorden op dit soort vragen.Loading video..

Waar gaat Biomedische wetenschappen over?

Bij Biomedische wetenschappen leer je onderzoek doen naar de oorzaken van ziektes bij de mens en naar behandelmethodes om deze te bestrijden. Ook leer je hoe voorkomen kan worden dat mensen ziek worden.

Om te kunnen doorgronden wat er in een ziek lichaam gebeurt, leer je eerst in detail te begrijpen hoe het gezonde menselijk lichaam werkt. Dit bestudeer je op het niveau van moleculen, cellen, weefsels en organen. Je leert hoe ziektes ontstaan door onder andere te kijken naar de werking van virussen, bacteriën en afwijkingen in het DNA van het menselijk lichaam. Met die kennis kun je onderzoek doen naar bestaande en nieuwe behandelmethodes.

Microscopiepracticum

Microscopiepracticum

Waarom Biomedische wetenschappen aan de UvA?

  • Biomedische wetenschappen aan de UvA werkt nauw samen met het Academisch Medisch Centrum (AMC), het Nederlands Kanker Instituut (NKI) en Sanquin (het Centraal Laboratorium van de Bloedtransfusiedienst). Je volgt vakken op zowel het Science Park als het AMC en krijgt colleges over nieuwe ontwikkelingen van toponderzoekers van deze instituten.
  • Biomedische wetenschappen heeft een sterkte natuurwetenschappelijke basis: in alle vakken zitten bepaalde thema’s (leerlijnen) zoals Academische vaardigheden, Basisvaardigheden (wiskunde en statistiek) en inhoudelijke thema’s als Moleculaire Celbiologie en Systeembiologie verwerkt. Doordat deze leerlijnen ieder jaar terugkomen bouw je stapsgewijs je kennis en vaardigheden op.
  • De leerlijn '-Omics' en Systeembiologie is uniek aan de UvA. Hierbij leer je nieuwe onderzoekstechnieken zoals DNA Sequencing gebruiken, waarbij grote hoeveelheden data worden gegenereerd en geanalyseerd voor onderzoek naar nieuwe behandelmethodes, zoals meer gepersonaliseerde zorg bij kanker.
  • Tijdens je afstudeerproject werk je minimaal drie maanden mee aan een actueel onderzoek en word je begeleid door onderzoekers die nauw betrokken zijn bij de opleiding. Deze stage legt een stevig fundament voor je stage in een masteropleiding. Wij regelen een stageplaats voor jou, maar je mag ook zelf een plaats vinden.
  • De opleiding is gehuisvest op het Science Park en in het AMC. Op het Science Park zijn veel kennisinstituten en innovatieve bedrijven gevestigd. Het gevolg is een optimale wisselwerking tussen onderzoek, onderwijs en praktijk.

Biomedische wetenschappen aan de UvA iets voor jou?

  • Je hebt een vwo-diploma met het profiel natuur en techniek met biologie of natuur en gezondheid met natuurkunde
  • Je vindt biologie een interessant vak
  • Je hebt belangstelling voor de gezondheid van de mens en het ontstaan van ziektes
  • Je bent initiatiefrijk en een echte onderzoeker
  • Je wilt graag meewerken aan het oplossen van gezondheidsproblemen

Biomedische wetenschappen is een wetenschappelijke opleiding. Je moet veel, vooral Engelstalige, literatuur lezen met een academisch taalgebruik. Dat is geen probleem als je een voldoende hebt gehaald voor Engels.

Selectie en plaatsing Biomedische wetenschappen 2017-2018

Numerus Fixus, selectie en plaatsing

Om de kwaliteit van de opleiding en het aantal stageplekken te garanderen heeft de UvA voor de bachelor Biomedische wetenschappen een numerus fixus ingesteld met een capaci- teit van 175 plaatsen. Als je je wilt inschrijven voor deze opleiding, houd dan rekening met de inschrijfdeadline van 15 januari 2018 en de selectie- procedure die wordt gehanteerd. De selectie bestaat uit een onderwijsdag (dinsdag 20 februari of donderdag 1 maart 2018) en een toetsdag (zaterdag 17 maart 2018). De afgelopen jaren hebben wij iedereen kunnen aannemen bij de opleiding.

Verschil Biomedische wetenschappen en Geneeskunde

Weet jij nog niet of je Biomedische wetenschappen en Geneeskunde wilt studeren? Bekijk het overzicht met de verschillen tussen de opleidingen.

Verschil Biomedische wetenschappen - Geneeskunde

Dubbele bachelor Geneeskunde en Biomedische wetenschappen

Liggen jouw interesses zowel bij Geneeskunde als bij Biomedische wetenschappen? De UvA biedt getalenteerde studenten de kans een dubbele bachelor Geneeskunde-Biomedische wetenschappen te doen.

Noa Fuks

Noa Fuks, student Biomedische wetenschappen

'Bij het vak Humane anatomie blijft het niet bij alleen kijken.'

'Je mag er organen uit een lichaam pakken. Klinkt vrij luguber, maar uiteindelijk is het erg gaaf om alles wat je uit theorieën hebt geleerd in het echt voor je te zien.' Lees het hele verhaal van Noa


Degree programme
BSc Biomedische wetenschappen
Type
Regular study programme
Mode
Full-time
Credits
180 ECTS, 36 months
Language of instruction
Dutch
Starts in
September
CROHO code
56990

Published by  Faculty of Science